Teszt, Blog

München Hi-Fi Show 2022

Hang Kép Stúdió
2022.05.30 13:31

A múlt héten részt vettünk a 2022-es müncheni High End Shown. Meglátogattuk partnereinket és örömmel láttuk, hogy sok új, izgalmas termék érkezik az idei évben is:-))

2019 után ismét találkozott a hifi világ Münchenben! A kiállítók száma kevesebb volt mint legutóbb 3 éve, volt aki végül nem "ugrott át" az óceánon, kevesebb amerikai, japán és más keleti kiállító volt, de hiányzott több megszokott dán, finn vagy éppen lengyel kiállító is.
Akik ott voltak viszont nagyon sok újdonsággal érkeztek! Szinte minden standon új termékeket mutattak be, vagy arról számoltak be mik jönnek idén a negyedik negyedévben.
Úgy tűnik a covid időszak inkább kedvezett az iparágnak mint ártott. A több otthon töltött idő, a home office meghozta sokak vásárlási kedvét, többet és drágább dolgot vettek/vesznek mint előtte. Az új termékek sokasága is jelzi, több cégénél jól sikerült az elmúlt időszak, a fejlesztésekkel bíznak a jó folytatásban is.
Ugyanakkor voltak akik a jelenleg zajló háború miatti lassulásról, megtorpanástól is tartanak, sőt vannak akik ezt már érzik is.
Ami a szokásos termék palettán túlmutatott, az általánosságban a következő volt:
1.
Egyre nagyobb divat a vintage kinézet, egyre több cég hozott ki vintage hangfalat, erősítőt.
 A nagyobb méret, nagyobb hangszórók a hangmérnökök egybehangzó állítása szerint jobb hangot eredményez. Ezek a bútorként is kezelhető testesebb hangfalak nyugodtabb, nagyobb terű, könnyedebb hangot produkálnak, amik a ritmusosabb zenéken egyértelműen fülnek is tetszetősebben szólnak. A hangjuk nem annyira steril, penge, mint a normál kinézetű hangfalaké, de pont ezért sokkal barátságosabbak, szerethetőbbek és nem utolsó sorban hosszabban hallgathatóak mint hagyományos társaik.
2.
Hangsúlyosabb a jelenlétük a digitális végerősítőknek.
Kis méret, nagyon nagy teljesítmény, alacsony fogyasztás. Hangjuk könnyedebb, nagyobb ívű és melegebb mint trafós társaiké. Ők is tudnak "pengék" lenni, de kevésbé fáj velük a magas hang mint a hagyományos végerősítőké. Egyértelműen hozzák nagy hangerőn a koncertélményt, ugyanakkor hallkabb hangerőn élvezetesebbek mint trafós társaik.
3.
A hálózati lejátszó mindent visz.
Gyakorlatilag eltűnt a CD, a vinyl is kezd ismét kiszorulni. A kiállítók hatalmas hányada hálózatról szólaltatott meg zenét. Ráadásul a készülékek, nekünk legalábbis úgy tűnt, is jobban kezelik a hálózati zenét, egyszerűen jobban szólnak velük mint más forrásokkal. A hálózati lejátszók választéka egyértelműen nagyot nőtt, sok új gyártó is ezzel indult el, a befutott márkák is hoztak ki új, sajnos sokkal drágább modelleket is.
4.
A házimozinak vége?
Münchenben sosem volt erős ez a vonal, de most a helyzet siralmas volt. Az ismert gyártók egyike sem volt jelen, akinek van a palettában házimozi erősítő ott meg nem jönnek új modellek.Biztos nem segít a covid miatti chip hiány, de úgy tűnik a trend tartós. Ráadásul a hangfalgyártók sem erőlködnek, nem a házimozira is alkalmas hangfal a fontos hanem a vintage, a mélysugárzó választék is inkább szűkül semmint nő.
A fogyasztói szokások is mintha abba az irányba mennének, hogy "van otthon egy jó hifi, amin hallgatunk sorozatot vagy néha filmet. Max. egy mélysugárzót is teszünk a rendszerbe, így a film is 2.1 hangú lesz."
Biztonsági övet bekapcsolni!
Sajnos az árak egyértelműen mentek felfelé! A belépő termékek - a durván megemelkedett szállítási, logisztikai költségek miatt - drágultak a leginkább. Vannak gyártók akik a belépő termékek piacára már nem is ajánlanak terméket.
A jellemző ársávok  feljebb kerültek, pl. egy nyugat-európai fogyasztó szempontjából átlagos álló hangfal ára már nem 1.500 - 2.000 euró hanem inkább 2.000-3.500. De lassan a sztereó erősítők választéka is erősebb lesz 1.500 - 2.500 euró között mint mondjuk 700 - 1.100 euró között, arról nem beszélve, hogy sztereó erősítő - néhány márka egy-két termékét nem számítva - tulajdonképpen nem létezik 700 euró alatt...